Студія ландшафтного дизайну "Ekolog.Bathen"

Еко-стиль - це основа всіх наших робіт. Максимальне використання природних матеріалів створює воістину неповторний ексклюзивний дизайн. Ми вносимо природу до Вашої оселі, саду, у Ваше життя... Відкрийте разом з нами дивовижний світ гармонії та затишку, який несе природа!!!

Культурный ландшафт

Способи організації території

Способы организации территории

Здавалося б дрібна, але важлива деталь – упорядкування придорожніх зон: бажано зберегти чи створити вздовж них зелені смуги, прибрати лінії зв’язку та електропередач у кабелі. Прав Р. Парсон (1969) у цьому, що рекламні щити вздовж доріг опошляють ландшафт, небезпечні водіям і викликають бажання бойкотувати рекламовані товари.
Конкретні шляхи організації території, зрозуміло, дуже різноманітні і залежить, по-перше, від природної структури самого ландшафту, по-друге, – від соціального замовлення і, по-третє, – від спадщини, залишеного господарюванням попередніх поколінь.

Способи організації території повинні бути диференційовані за типами та видами ландшафтів, тобто з урахуванням їхньої зональної та провінційної приналежності, морфологічної будови та інших типологічних та індивідуальних властивостей. Господарські навантаження на ландшафт необхідно регулювати відповідно до його природної структури, в якій можуть бути закладені ті чи інші фактори, що лімітують.

Це стосується особливо ландшафтів з нестійкою природною рівновагою. Наприклад, слід повністю виключити вирубку лісів у високо- та середогір’ях з їх високим гравітаційним потенціалом.

У низькогір’ях допустимі лише вибіркові, ретельно регламентовані вирубки та заміна лісових угідь, як правило, пасовищами, але не ріллю. Соціальне замовлення формулюється переважно перспективними і поточними планами розвитку народного господарства, визначальними потреби у ресурсах і площах, зазвичай, для багатогалузевих цілей.

При цьому між різними галузями нерідко виникають протиріччя щодо використання земельних, водних та інших ресурсів.

Так, землі, найбільш зручні для промислового та комунального будівництва або призначені для відкритих гірничих виробок, зазвичай бувають цінними у сільськогосподарському чи рекреаційному відношенні. Інтереси різних споживачів гостро стикаються з дефіцитом води.

В інтересах сільського та лісового господарства часто буває важливим затримати частину поверхневого стоку, тоді як для промислового та побутового водопостачання, транспорту, енергетики це не вигідно.

Comments are closed.