Студія ландшафтного дизайну "Ekolog.Bathen"

Еко-стиль - це основа всіх наших робіт. Максимальне використання природних матеріалів створює воістину неповторний ексклюзивний дизайн. Ми вносимо природу до Вашої оселі, саду, у Ваше життя... Відкрийте разом з нами дивовижний світ гармонії та затишку, який несе природа!!!

Культурный ландшафт

Геопластика у ландшафтному дизайні

Те, яким буде ландшафтний дизайн, зрештою повністю залежить від рельєфу присадибної ділянки. Як правило, люди, що живуть на схилі, мріють про горизонтальну територію, а ті, що живуть на рівнині, мріють про пагорби.

Сьогодні у вас є можливість повністю змінити рельєф дачної ділянки. Одним із рішень цієї проблеми є геопластика у ландшафтному дизайні. Що це за напрямок у ландшафтному дизайні та як втілити в життя ідеї щодо зміни рельєфу ділянки? Про це й йтиметься у цій статті.

Геопластика – це мистецтво, що дозволяє впливати на зміну рельєфу. Можна сказати, що фахівцям у цій галузі підвладна природа з її рельєфами. Якщо геопластику було проведено правильно, то на присадибній ділянці з’являться нові оригінальні рельєфи, які гармонують з усім навколишнім природним світом. Піддати геопластику можна такі природні об’єкти:

Насипи та вали.
Гори та пагорби.
Кратери.
Сходи.
Стінки.
Природні та штучні каньйони.
Геопластика рельєфу має на увазі:

спорудження штучних дамб, валів та насипів;
терасування присадибної ділянки за допомогою підпірних стін;
створення гірок, лабіринтів, пагорбів та інших конструкцій.
У процесі геопластики можуть бути відновлені природні рельєфи ділянки, а також створені нові форми із захисними функціями. Це можуть бути альтанки та скульптури незвичайної форми. Вони можуть імітувати природні гірки та острівці. Зараз ми розглянемо найпоширеніший вид геопластики – спорудження штучних пагорбів на присадибній ділянці.

Спочатку визначтеся що ви хочете побачити зрештою на оновленій ділянці землі. Таким чином, ви зможете оцінити передбачуваний обсяг роботи та ймовірність того, що ваші ідеї справді можна втілити в життя.

Зверніть увагу! Не всі ідеї піддаються реалізації. Наприклад, на ділянці менше 10 соток пагорби будуть виглядати неприродно, порушуючи природний баланс, як і всі правила геопластики.
Хоча в процесі геопластики створюється штучний рельєф місцевості, він все ж таки має виглядати природно. Щоб досягти такого результату, важливо опрацювати кожен етап робіт, починаючи від проектування і закінчуючи втіленням планів у життя. Працювати із землею нелегко, тому що вам доведеться створити гармонійні пропорції, не порушуючи при цьому природні контури рельєфу.

Як уже згадувалося вище, одні дачники хочуть позбавитися пагорбів, а інші шукають можливості для їх створення. Тут все залежить від ваших уподобань у ландшафтному дизайні та вибраного вами садового стилю.

Переваги пагорбів на дачі:

Оригінальна прикраса ділянки. Наприклад, можна зробити гарну альпійську гірку.
Зручний відпочинок на вершині пагорба. Якщо ви зробите тут альтанку, зможете відпочивати, милуючись зверху красою ділянки.
За допомогою штучного пагорба можна приховати складові ділянки, що погіршують вигляд території: госпблок, літній душ, льох, купи з компостом тощо.
Зробити штучний пагорб можна за невеликих грошових витрат.

Кут нахилу, як і висота пагорба повинні відповідати площі території, завдяки чому ви зможете зробити його максимально природним. Найкраще пагорби виглядають на ділянках понад 10 соток. Але, якщо ваша ділянка має 6 соток, ви можете зробити рокарій на невеликому пагорбі або альпінарій.

Тому наскільки добре ви спроектуєте геопластику ділянки залежатиме його довговічність та ефектність. Щоб зробити розрахунки, вам знадобиться:

лінійка 1 м;
дерев’яні кілочки завдовжки 50 см;
рулетка 10-15 м;
водяний рівень;
зошит та олівець.
Складіть карту рельєфності ділянки. Якщо виконати це завдання самостійно вам не вдасться, замовте карту рельєфу у фахівців. Вони зроблять вам комп’ютерну модель рельєфу, нанесуть на нього всі існуючі споруди та елементи ландшафту. Також вам будуть представлені документи, що підтверджують надійність та безпеку рукотворного пагорба. Зробити розрахунки можна й самому.

Для цього вам потрібно розмітити територію, поділивши її на квадрати 10×10 м, якщо ваша ділянка рівна. У випадках, коли рельєф території складний, то розмітка має бути 5×5 м або 2×2 м. Виміри мають бути гранично точними. Допустиме відхилення – 5 см. У кутах квадратів потрібно вбити кілочки з дерева. Вони мають височіти над землею на 30 см.

Потім за допомогою водяного рівня та лінійки визначте висотну різницю між кілочками, яка допоможе вам точно визначити рельєф місцевості. Максимальне відхилення при проведенні вимірювань – 1 см.

Зверніть увагу! Вимірювати слід від найвищої точки ділянки до нижчої.
Усі виміри записуйте у зошит. Таким чином ви зможете відтворити рельєф місцевості на папері. Тепер можна розпочинати спорудження штучного пагорба.

Найкраще робити геопластику ділянки ще на етапі будівництва дачі. Так, ви зможете використовувати землю для проведення геопластичних робіт, що залишилася від копання котловану під фундамент та інших будівельних робіт.

Comments are closed.