Студія ландшафтного дизайну "Ekolog.Bathen"

Еко-стиль - це основа всіх наших робіт. Максимальне використання природних матеріалів створює воістину неповторний ексклюзивний дизайн. Ми вносимо природу до Вашої оселі, саду, у Ваше життя... Відкрийте разом з нами дивовижний світ гармонії та затишку, який несе природа!!!

Культурный ландшафт

Будуємо лазню на присадибній ділянці: поради фахівців

Із чого будувати?
Насамперед, необхідний матеріал для будівництва. Однозначних рекомендацій тут немає, все залежить від індивідуальних переваг та фінансових можливостей. Традиційний спосіб передбачає застосування оциліндрованої колоди, для заготівлі якої використовується деревина сосни або ялини. Переваги колоди – екологічність, хороша повітропроникність, традиційна естетика, тривалий термін експлуатації.

Найближчий конкурент колоди – клеєний брус хвойних порід. Цей матеріал також дуже популярний. Завдяки спеціальній обробці брус стійкий до дії вологості та високої температури. Крім того, він має підвищену паропроникність, що сприяє рівномірному розподілу вологості і пари всередині приміщення. При цьому вартість бруса нижча, ніж колоди, що найчастіше є визначальним фактором. Однак цей матеріал значно більше схильний до негативного впливу навколишнього середовища, внаслідок чого з часом він може деформуватися або розтріскатися.

Хорошою альтернативою зрубам з колоди чи бруса є каркасна технологія. При певній вправності побудувати каркасно-щитову лазню можна за пару місяців і обійдеться вона дешевше. Каркасні будівлі не схильні до усадки: вводити їх в експлуатацію можна відразу ж після закінчення будівництва. Для тих, хто мріє про дерев’яну лазню, але обмежений у засобах, цей варіант є найбільш підходящим.

Будь-яка деревина, будучи природним матеріалом, незважаючи на велику кількість корисних властивостей, рано чи пізно всихає, змінює форму, починає гнити. Грамотна обробка дерева спеціальними складами суттєво продовжує термін його служби, але не позбавляє повністю всіх проблем. Не дивно, що певна частина власників заміського житла вважає за краще будувати лазні з цегли або пінобетону.

Цегляна лазня прослужить довше, ніж дерев’яна, і добре виглядає навіть без обробки, але при її зведенні необхідно враховувати, що цегла має високий коефіцієнт теплопровідності. Тому товщина стін повинна бути півтора-дві цеглини (380-510 мм), інакше приміщення буде занадто довго прогріватися. Довговічність і пожежна безпека – основні плюси такого вибору, але її спорудження обійдеться дорожче за дерев’яну. Утеплювати цегляну лазню доведеться серйозніше, і звичайно, в ній не буде того терпкого хвойного аромату, який так подобається любителям класичних дерев’яних будівель.

В останні роки одним із найпопулярніших матеріалів для будівництва лазні також є пінобетон. Основна перевага пористих бетонних блоків – низька вартість, при цьому будівлі з них куди довговічніші за дерев’яні. Показники теплоізоляції теж на високому рівні – стіна з пінобетону товщиною в 200 мм має таку ж теплозберігаючу здатність, як стіна з 400-міліметрової колоди або бруса. Але є й недоліки. По-перше, бетон дуже швидко вбирає вологу і потребує додаткової обробки водонепроникним ґрунтом. По-друге, з естетичного погляду лазня з бетону буде виглядати не так ефектно, як дерев’яна або цегляна.

Висновок
Отже, за обмежених фінансових можливостей лазня, побудована за каркасною технологією або з пінобетону – оптимальний варіант. Домовласники, для яких основними критеріями є довговічність та естетика, придивляються до цегли. Ті ж, кому важливо зберегти атмосферу та традиції класичної російської лазні, вибирають між оциліндрованою колодою та брусом.

Як утеплювати?
Багато домовласників вважають, що лазня потребує лише грамотного утеплення зсередини, а виконувати зовнішнє утеплення зовсім необов’язково, особливо якщо йдеться про дерев’яні споруди. Однак, це не так. Справа в тому, що тільки зовнішнє утеплення дозволяє винести точку роси за межі несучих стін, що важливо для будь-якої споруди, тим більше для лазні. Крім того, зовнішнє утеплення дає стінам додатковий захист від впливу навколишнього середовища, збільшуючи термін експлуатації будівлі. Користуватися такою лазнею можна цілий рік. Кам’яним же лазням фасадне утеплення необхідне у будь-якому випадку.

На сьогоднішній день найпрогресивнішим методом зовнішнього утеплення будівель будь-якого призначення є технологія навісного вентильованого фасаду (НВФ). Помилково думати, що цей метод застосовується тільки в міському будівництві: НВФ все частіше використовують у приватному домобудуванні. Їхня перевага перед будь-якими іншими фасадними системами полягає у можливості монтажу на поверхню будівель будь-якого типу, чи то зрубу, чи кам’яному будівництву. Більш того, для класичної лазні з дерева цей спосіб фасадного утеплення – єдиний можливий, оскільки ніякі інші системи змонтувати на зруб не вдасться. Крім того, всім відомо, що дерев’яна лазня повинна «дихати», а це ще одна обставина, яка говорить на користь фасаду, що вентилюється.

Comments are closed.