Студія ландшафтного дизайну "Ekolog.Bathen"

Еко-стиль - це основа всіх наших робіт. Максимальне використання природних матеріалів створює воістину неповторний ексклюзивний дизайн. Ми вносимо природу до Вашої оселі, саду, у Ваше життя... Відкрийте разом з нами дивовижний світ гармонії та затишку, який несе природа!!!

Культурный ландшафт

Як без зайвих витрат захистити приватну оселю від сезонних підтоплень

Поверхневий дренаж
Якщо ділянка (або його частина) розташована в низині, де скупчуються талі або дощові води, а ґрунти важкі, глинисті і не вбирають вологу, то найефективніше рішення – влаштування поверхневого дренажу. Це система неглибоких траншей (зазвичай до 0,5 м), у які вода надходить із поверхні.

Вони мають невеликий ухил, завдяки якому вода самопливом стікає в канаву за межами присадибної території або накопичувальну криницю.

Траншеї роблять із ґрунтовими стінками з ухилом 30°, а також з лотками з бетону або пластику. Останній варіант хоч і дорожчий, але естетичніший і довговічніший. Решітка зверху захищає лоток від сміття, а також не дає впасти в траншею людям та свійським тваринам.

Такими водозбірними лотками можна оточити будинок або гараж, щоб убезпечити їх фундаменти та стіни від паводкових вод. Дренажні траншеї зручно прокласти вздовж доріжок та під’їздів до будинку та по периметру всієї земельної ділянки, якщо дощові та талі води стікають із прилеглої височини.

Щоб опади не розмивали фундамент, прямо під водостічні труби розміщують точкові водозбірники, пов’язані підземними трубопроводами з центральною каналізацією або накопичувальним колодязем. Водозбірні вирви також є сенс встановлювати в найнижчих місцях ділянки – там, де найдовше стоїть вода.

Лайфхак №1
Непривабливі земляні траншеї для поверхневого дренажу можна перетворити на привабливі об’єкти ландшафтного дизайну. Для цього потрібно забетонувати схили та дно та викласти їх різнокольоровою плоскою галькою. Таке рішення не просто гарне, а й практичне, оскільки запобігає ерозії дренажної системи.

Глибокий дренаж
Нерідко буває, що ґрунтові води на ділянці стоять понад 2,5 м від поверхні. Це може призвести до регулярних підтоплень, руйнування та просідання фундаменту, загибелі плодових дерев та чагарників. Щоб уникнути таких негативних наслідків, необхідно влаштувати систему глибокого дренажу, яка зможе знижувати рівень ґрунтових вод.

Це цілий комплекс дорогих заходів, що включає збирання та відведення вод, що піднімаються, за допомогою підземної мережі дрен – перфорованих полімерних, азбоцементних або металевих труб, а також за допомогою застосування пластового та траншейного дренажу для захисту будівель.

Пластовий дренаж має на увазі пристрій подушки зі щебеню або великого піску, на якій розташовуватиметься гідроізольований фундамент будинку. Якщо це не було зроблено ще на етапі котловану, то залишається другий спосіб траншейний дренаж по периметру будинку або всієї ділянки. На дно глибоких траншей (не менше ніж на 0,5 м глибше за нижню точку фундаменту) укладаються дренажні труби, обгорнуті геотекстилем і присипані шаром щебеню і великого піску. Обидва варіанти вимагають проведення інженерно-геологічних досліджень і складних розрахунків визначення необхідної продуктивності дренажної системи. Крім того, її самопливний принцип роботи призводить до необхідності точного дотримання ухилів траншей, дренажних шарів та труб. Тож це завдання краще доручити професіоналам.

Лайфхак №2
Для скорочення витрат при влаштуванні траншейного та пластового дренажу замість великих обсягів піску та щебеню можна використовувати геокомпозитні рулонні матеріали. Вони складаються з пористого полімерного каркасу, з обох боків захищеного шарами геотекстилю. Полотно товщиною 2 см за дренажною здатністю замінює шар щебеню товщиною 30 см, забезпечуючи ефективне відведення води. Це означає, що траншеї можна робити дуже вузькими, укладаючи в них геокомпозит вертикально і обертаючи дренажну трубу.

Лайфхак №3
Щоб дренажна система справно відводила поверхневі та ґрунтові води, вона потребує періодичного прочищення від відкладень мулу та піску. Траншеї, лотки та колодязі поверхневого дренажу легко промити самостійно за допомогою міні-мийки високого тиску. Але щоб відновити працездатність підземних трубопроводів глибокого дренажу, доведеться один раз на кілька років викликати спеціалістів для гідродинамічного очищення.

Правильний дренажний насос
Коли вода накопичується в нижніх точках ділянки, в підвалах, приямках і накопичувальних колодязях, не обійтися без дренажних насосів. Вони сконструйовані таким чином, щоб у зануреному або напівзануреному стані перекачувати не тільки чисту, але й забруднену суспензією та твердими включеннями (пісок, глина) воду. Також їх використовують для забору води при поливі саду та городу з природних та штучних водойм, для осушення басейнів та інших господарських завдань.

Comments are closed.