Студія ландшафтного дизайну "Ekolog.Bathen"

Еко-стиль - це основа всіх наших робіт. Максимальне використання природних матеріалів створює воістину неповторний ексклюзивний дизайн. Ми вносимо природу до Вашої оселі, саду, у Ваше життя... Відкрийте разом з нами дивовижний світ гармонії та затишку, який несе природа!!!

Культурный ландшафт

Зелений простір: кілька порад щодо створення

Щоб ваш майбутній сад відповідав вашим очікуванням, дайте відповідь собі чесно: навіщо вам сад і яким ви хочете його бачити.
Спробуйте перш за все зрозуміти, що хочете бачити на ділянці: просто зелений газон, пишні клумби квітів, сад каміння або маленький Версаль?

Також на цьому етапі створення саду помрійте про те, як проводитимете в саду вільний час: засмагати біля басейну, доглядати квіти, займатися спортом чи спілкуватися з друзями в альтанці-барбекю?
Коли ви відповісте на ці питання, вам стане зрозуміло, чим заповнити сад, які функціональні зони в ньому виділити. Питання наповнення саду та виділення функціональних зон передбачає наявність (або відсутність) у саду лазні, альтанки, басейну, спортивного майданчика, городу тощо.

Запрошуємо архітектора
Коли стане зрозуміло, чим заповнити сад, які зони виділити, запросіть архітектора. Він допоможе найкраще розмістити на ділянці зони та елементи планування саду. Звичайно, краще це зробити, коли ділянка ще порожня, а проект будинку на папері. Якщо на ділянці вже є будинок, не проблема. Просто на план його завдають першим. Потім малюють головну алею, креслять стежки, зображують великі об’єкти (фонтан, водоспад, водоймище, альтанку), планують роккарій, альпійську гірку, дитячий та спортивний майданчики, басейн тощо, тощо.
Ландшафтний архітектор знає про масштаби та грамотну організацію простору, уважно та делікатно допоможе вибрати елементи ландшафтного дизайну, сомасштабні площі ділянки та доречні на ньому, та гармонійно ув’язати їх між собою.
При плануванні простору, створенні генплану та дендроплану, враховуються потреби кожного члена сім’ї: побажання щодо стилю та організації саду, вибору та посадки рослин, їх колірної гами, створення зон усамітнення, майданчиків для активного відпочинку, освітлення, басейну, фонтану або водойми, теплиці, городу, декоративних і плодових дерев, бажаного часу для догляду за садом і т.д.
Для складання плану буде потрібна геодезична зйомка ділянки, де відображені межі його та червоної лінії, контури будівель, існуючих насаджень або окремих дерев, трас підземних комунікацій та рівня ґрунтових вод.
Ландшафтний архітектор визначить напрямок природного стоку води, орієнтацію ділянки по сторонах світла, тип та якість ґрунту, близькість до поверхні землі підземних вод.
Зазвичай на плані ділянка ділиться на функціональні зони, потім підбираються (на папері) необхідні в роботі матеріали, малі архітектурні форми та рослини, а після дендролога становить дендроплан. До існуючих дерев і насаджень фахівці рекомендують ставитись дуже дбайливо.
Генплан і дендроплан – керівництво до дії для архітектора, виконробів, дендрологів, – словом, усіх, хто буде зайнятий на благоустрої вашого наділу. Тому проект має бути зрозумілим для цих фахівців і написаний «їхньою мовою», що може зробити лише ландшафтний архітектор.

Вибираємо стиль
Насправді, є два основні стилі ландшафтного дизайну: пейзажний (ландшафтний) та регулярний. І в цих стилях живуть свої сади. Наприклад, є пейзажні японська, російська, англійська… У кожного стилю та стилю саду є свої закони та правила, є характерні елементи та певний набір рослин, за якими ми і визначаємо стильову орієнтацію. Стиль може бути яскраво виражений, так і позначений декількома елементами. Якщо дозволяє простір, можна розбити територію таким чином, що у вашому саду будуть сусідити кілька різних садів.
Не обов’язково точно дотримуватись законів кожного жанру, але розуміти в якому напрямку ви рухаєтеся, необхідно.

Купуємо рослини
Вибір стилю вашого саду допоможе перейти до найцікавішого і, мабуть, найприємнішого моменту — вибору рослин. Дерева, чагарники та квіти в садовому центрі почуваються чудово і виглядають чудово. Але чи будуть вони виглядати так само на вашій ділянці, чи не здаватимуться надто зухвалими, чи навпаки, чи не загубляться поруч із яскравішими сусідами? Чи не перетвориться маленька чарівна ялинка за кілька років на 15-метрового гіганта, а нешкідливі на перший погляд чагарники — на непрохідні чагарники? Які рослини люблять самотність, а які хороші в групі чи огорожі?
Вибрати рослини вам допоможуть ландшафтний дизайнер та дендролог. А у садовому центрі, що поважає себе, вам обов’язково дадуть вичерпну інформацію про особливості обраної вами рослини. Зокрема, вкажуть на розміри, яких воно досягне у «зрілому віці», що більше йому підійде — сонячне місце або тіньове, якого кольору у нього крона, як змінюється забарвлення протягом сезону, коли вона цвіте і як його краще використовувати у ландшафті.

Comments are closed.